nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Sos a'la vinegret do sałatek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam własnej roboty sosy do sałatek, nie zajmują wiele czasu a na pewno są zdrowsze niż te w saszetkach i można kombinować ze smakami.

Sos a'la vinegret do sałatek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos a'la vinegret do sałatek

 

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos a'la vinegret do sałatek
Do małego pojemniczka blendera nalewam oliwę, musztardę, sok z cytryny, ocet, i miód. Miksuję wszystko na gładki krem. Kosztuję, doprawiam solą i pieprzem wedle uznania. Jeśli jest zbyt gęsty dodaję oliwy lub octu (jeśli jest za mało kwaśny). Można również dodać czosnku, zrobić łagodny lub ostry. Co kto woli:) Możemy spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.
Sos a'la vinegret do sałatek
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy