nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Domowy vinegret z musztardą dijon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki sos robimy w słoiczku, i możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, doskonały dodatek do sałatek czy kanapek

Domowy vinegret z musztardą dijon Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy vinegret z musztardą dijon

 

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy vinegret z musztardą dijon
Do słoika wlewamy oliwę oraz pozostałe składniki. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim mocno, żeby wszystkie składniki się połaczyły. Odkręcamy, próbujemy i doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy cukru, jeśli zbyt cierpki dodajemy oliwy itd. Każdy musi znaleźć ten "swój" smak. Słoiczek zakręcamy i odkłądamy do lodówki. Tak przygotowany sos mozemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Przed każdym użyciem należy wstrząsnąć.
Domowy vinegret z musztardą dijon
Oliwę dobrej jakości przelewamy do słoiczka
Domowy vinegret z musztardą dijon
Dodajemy musztardę oraz pozostałe przyprawy