BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Sos balsamico

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos balsamiczny to wspaniały dodatek do potraw jako dressing lub jako ozdoba .

Sos balsamico Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos balsamico

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Sos balsamico
Podczas przygotowywania sosu , uważajmy na gryzące opary octu , uchylcie okno lub włączcie pochłaniacz . Do przygotowania bierzemy rondelek o grubym dnie lub patelnię . szklankę cukru wsypujemy i rozpuszczamy na karmel o złocistym kolorze . Nie rozpuszczajmy zbyt długo , bo nam się spali . Po skarmelizowaniu cukru , ostrożnie wlewamy ocet balsamiczny , mieszamy i gotujemy na małym ogniu . Gotujemy dotąd , aż sos zgęstnieje . Sprawdzamy go za pomocą łyżki i talerzyka . Gdy zastyga na talerzyku to znaczy , że sos jest gotowy . Przelewamy go do małego słoiczka , przechowujemy np . w szafce kuchennej .
Sos balsamico
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy cukier .
Sos balsamico
Cukier musimy skarmelizować na jasno-złoty kolor .
Sos balsamico
Po skarmelizowaniu się cukru , wlewamy ocet .
Sos balsamico
Wszystko mieszamy i redukujemy do zgęstnienia sosu .