ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotleciki wołowe w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki wołowe w sosie grzybowym są doskonałym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu. Świetne i na obiad i na kolację.

Kotleciki wołowe w sosie grzybowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotleciki wołowe w sosie grzybowym

 

  • olej rzepakowy 7 łyżek,
  • wołowina mielona 70 dag,
  • przyprawa do wołowiny 1/2 opakowania,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 1 litr,
  • podgrzybki suszone 5 dag zmielone,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • ziele angielskie 2 sztuki,
  • woda 1 szklanka + śmietana 12% 100 gram + mąka pszenna 2-3 łyżki + sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Mielone mięso z wołowiny w misce dobrze ręką wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa z wołowiny, pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, bułką odciśniętą z wody, mąką pszenną.

Do urządzenia wlać olej, zwilżonymi dłońmi formować z części mięsa nie duże kotleciki i wkładać do misy, zamknąć pokrywę, program pieczenie 160 C, 50 minut, pierwszą część kotlecików smażyć na rumianko po 6 minut z każdej strony.

Usmażone wyjąć na talerz i powtórzyć z reszty mięsa kotleciki i też po 6 minut.

Do usmażonych dodać te pierwsze kotleciki, wlać wodę, dodać zmielone suszone podgrzybki (mielę w młynku do kawy-przeznaczony do takich akcji), ziele angielskie, liść laurowy, zamknąć pokrywę i gotować 20 minut.

Sól do smaku wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do kotlecików, gotować do końca programu, podawać z czym się lubi.
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Do masy dodaję mąkę i nie trzeba obtaczać przed smażeniem.
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
W urządzeniu kotleciki smażą się bez pryskania z patelni.
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Używać akcesoria do misy silikonowe, drewniane.
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Kotleciki są dobrze zrumienione i smażyć partiami.
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym
Kotleciki wołowe w sosie grzybowym