Nati1.28

Nati1.28

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Sos boloński wg Nati1.28

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos do spaghetti lub np. lasagne

Sos boloński wg Nati1.28

Składniki:

Sos boloński wg Nati1.28

 

  • 1 por
  • 500 dkg mięsa mielonego wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • przyprawy : oregano, chili , słodka czerwona papryka mielona, pieprz, sól
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Sos boloński wg Nati1.28
Por obrać, umyć i drobno pokroić . Mięso wrzucić na rozgrzany olej ,przyprawić solą, pieprzem i oregano, zrumienić cały czas mieszając w taki sposób by mięso rozdrobnić. Dodać por i nadal smażyć, dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze przez chwilę, zalać wrzątkiem. Przyprawić, pogotować 5 minut delikatnie zaciągnąć mąką rozrobioną z zimną wodą. Można sos urozmaicić dodając do niego groszek konserwowy i np.pokrojone pomidory z puszki. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym z odrobiną oliwy. Posypać startym żółtym serem.