marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos cebulowy rumiany.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,zrumienić na złoty kolor,zmieszać z mąką,rozprowadzić zimnym rosołem,zagotować,przetrzeć,doprawić.Zabarwić.

Sos cebulowy rumiany.

Składniki:

Sos cebulowy rumiany.

 

  • 10 dkg.cebuli,
  • 4 dkg.tłuszcz,
  • 3 dkg.mąki,
  • 2 listki bobkowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1/4 l.rosołu,
  • 2 dkg.masła,
  • sól,
  • cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy.

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy rumiany.
Cebulę obrać,opłukać,pokroić w kosteczkę,zrumienić na złoty kolor,zmieszać z równie zrumienioną mąką.Rozprowadzić zimnym
rosołem,zagotować,przetrzeć.Przyprawić do smaku solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym lub cytryną,dodać masło.Zabarwić karmelem(syrop 5 stopnia).Podawać do sztuki mięsa,kotletów z mięsa,a także ziemniaczanych.