reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sos chlebowo czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie wyrzucamy suchego chleba, ale gdy mam go za dużo mielę go tak jak bułkę tartą i wykorzystuję w kuchni.

Sos chlebowo czosnkowy

Składniki:

Sos chlebowo czosnkowy

 

  • Składniki:
  • 1/2 litra rosołu lub wywaru z warzyw
  • 100g serka topionego ( duży)
  • 3 łyżki chleba mielonego
  • 6 ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Sos chlebowo czosnkowy
Wywar/ rosół zagotowujemy i rozpuszczamy w nim ser topiony. Dodajemy chleb mielony i dokładnie mieszamy. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy następne 5 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, pierzem i ew. solą. Przecieramy przez sito albo blendujemy na dłatko. Sos jest już gotowy. Podaje go do knedli szpinakowych, pieczeni wieprzowych lub do placuszków cukiniowych

Tagi:

chleb