dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sos grzybowy dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z kluskami śląskimi i pieczonym mięsem smakuje wyśmienicie.

Sos grzybowy dayzi

Składniki:

Sos grzybowy dayzi

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy dayzi
Grzyby myjemy i moczymy kilka godzin w wodzie. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której grzyby były moczone. Następnie wywar grzybowy odparowujemy do ok 1 szkl. Grzyby wyjmujemy i kroimy w niewielkie kawałeczki. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy odrobinę wywaru i mieszamy. Następnie całość wlewamy do pozostałego wywaru i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy grzybki. wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.