agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Sos jagodowy do deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sos na słodko do potraw mącznych tj. naleśniki, racuszki, pyzy, bułki na parze

Sos jagodowy do deserów

Składniki:

Sos jagodowy do deserów

 

  • jagody świeże lub w ostateczności mrożone 0,5 kg
  • jogurt grecki 1 opakowanie
  • cukier puder 3 łyżki czubate
  • sok z cytryny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sos jagodowy do deserów
Przygotować niezbędne składniki na sos, następnie jagody kilkakrotnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie i odcedzić, osuszyć jagody. Przełożyć owoce do wysokiego naczynia i rozdrobnić je malakserem , wcisnąć sok ze świeżo wyciśniętych cytryn,dodać cukier puder, dodać jogurt grecki i całość dokładnie wymieszać ja jednolitą całość. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Podawać sos na zimno.