Sposób przygotowania:
Sos jałowcołowy do mięs
Sos jest najlepiej robić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa do którego będzie sos. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny smak i aromat. A więc do tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa (ewentualnie maśle) wsypujemy mąkę. Podsmażamy mieszając tak aby powstała zasmażka. Wsypujemy ziarna jałowca. Chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion ciągle mieszając, aby nie powstały z grudki. Gdy się rozprowadzi dolewamy wino. Sos redukujemy do pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku natką pietruszki oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane mięso. Smacznego.
kołczu
pacpaw
sos jałowcołowy bez jałowca :)... Juz dopisuje
jaNina
a tak na poważnie mam na punkcie jałowca bzika.
Rośnie mi w ogródku i ciągle go skubię - dodaje do mięs, kiełbasy, bigosu, kapusty... och do czego się da!
pacpaw
ale fakt, że jałowiec ma dość specyficzny, cierpki smak. Trza się do niego przekonać.
jaNina