Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Sos jogurtowy curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawa wariacja w temacie sosów. Idealnie pasuje do pizzy, makaronów oraz ryżu. Jest delikatna, ale wyrazista.

Sos jogurtowy curry

Składniki:

Sos jogurtowy curry

 

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • szcz pieprzu
  • szcz soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka musztardy starofrancuskiej
  • łyżka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii świeżej

 

 

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowy curry
Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego pieprz, sól, cukier, musztardę starofrancuską, curry. Mieszamy. Następnie szatkujemy bazylię. Dodajemy ją do sosu. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które dodajemy. Wszystko mieszamy. Trzymamy przez noc w lodówce do czasu aż się przegryzie.