migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sos koperkowy na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sos koperkowy na gorąco przygotowuje na bazie bulionu. Taki sosik podaje do rybki lub jajek, świetnie pasuje do warzywnych kotlecików.

Sos koperkowy na gorąco Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos koperkowy na gorąco

 

  • 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 kopiste łyżki posiekanego koperku
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy na gorąco
Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować.

Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem wlać do garnuszka.

Sos zagotować.

Po przestudzeniu sos jeszcze nieco zgęstnieje, jeśli sos będzie za rzadki można jeszcze raz zagotować i dodać jeszcze odrobinę mąki wymieszanej we wodzie. 
Sos koperkowy na gorąco
Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować.
Sos koperkowy na gorąco
Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Sos koperkowy na gorąco
Śmietanę z mąką wlać do garnuszka. Sos zagotować.

Tagi:

sos sosy koperek