Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos miętowy wg Babcigramolki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku.

Sos miętowy wg Babcigramolki

Składniki:

Sos miętowy wg Babcigramolki

 

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sos miętowy wg Babcigramolki
Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.

Tagi:

beza bezy