ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Sos na zimno z jajkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny sos do przystawek, na grilla a także do wędlin

Sos na zimno z jajkiem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos na zimno z jajkiem i serem

 

Sposób przygotowania:

Sos na zimno z jajkiem i serem
Jajka ugotowane na twardo obieram i oddzielam od żółtek. Białka ścieram na tarce o drobniutkich oczkach, a żółtka rozgniatam widelcem żeby nie było grudek. Ser feta około 10 kostek odsączam z zalewy i tak jak żółtko rozgniatam widelcem zeby nie było dużych cząstek. 150 ml smietany łączę z 3 łyżkami majonezu i dodaję do składników. Dokładnie mieszam ze sobą, w razie potrzeby miksuję blenderem i doprawiam do smaku solą pieprzem i ulubionym przeze mnie lubczykiem.
Sos na zimno z jajkiem i serem
Gotuję jajka na twardo przez jakieś 15 minut od momentu zagotowania
Sos na zimno z jajkiem i serem
Ser feta w kostkach, u mnie w zalewie oliwnej z przzyprawami
Sos na zimno z jajkiem i serem
Ser wyciągam z zalewy, odsączam go troche żeby nie było nadmiaru oleju. Można użyć fety w zalewie solankowej wtedy nie bedzie problemu z oliwą
Sos na zimno z jajkiem i serem
Wszystkie składniki łączę ze sobą i dodaję śmietanę z majonezem