p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sos pieczeniowy do kartofli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyśmienity, aromatyczny sos

Sos pieczeniowy do kartofli

Składniki:

Sos pieczeniowy do kartofli

 

  • resztki płynu z przyprawami ze smażenia kurczaka
  • 3 łyżeczki sosera
  • 1 opakowanie bulionu drobiowego Babuni z pietruszką

Sposób przygotowania:

Sos pieczeniowy do kartofli
Gdy z patelni ściągnęlłam smażonego kurczaka zostały na niej resztki z przyprawami, wykorzystałam je do zrobienia sosu do polania kartofli (suche kartofle nie cieszą sie powodzeniem w moim domu). Dolałam pół litra wrzącej wody, włożyłam 1 opakowanie (mały okrągły krążek) bulionu drobiowego Babuni z pietruszką i gotowałam na małym ogniu. Aby zagęścić sos i nadać mu aromatu dodałam 3 łyżeczki sosera Winiary, który rozpuszcza się w gorącym płynie i nie tworzy grudek. Chwilkę jeszcze podgotowałam aż uzyskałam odpowiednia gęstość sosu. Przelałam sos do sosjerki.