agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Angielski sos pieczeniowy gravy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

angielski sos ma dużo ciemniejszy kolor niż nasz pieczeniowy.

Angielski sos pieczeniowy gravy

Składniki:

Angielski sos pieczeniowy gravy

 

  • masło niesłone 55 gram
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cebula 4 szt - mała
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka
  • czerwone wino 200 ml
  • bulion wołowy 600 ml

Sposób przygotowania:

Angielski sos pieczeniowy gravy
w rondelku rozpuszczamy masło dodajemy oliwę z oliwek.Wrzucamy pokrojone cebulki oraz posiekany czosnek. gotujemy na małym ogniu ok 4 minut, od czasu do czasu mieszamy.

Następnie dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia ok. 2 minuty.

zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy czerwone wino. po ok 1 min dodajemy bulion wołowy.

gotujemy jeszcze 10 minut.

Smacznego:)