Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos śmietanowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos, który idealnie pasuje do czekoladowych lodów

Sos śmietanowo-waniliowy

Składniki:

Sos śmietanowo-waniliowy

 

  • 1 szkl śmietanka,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 2 łyżki cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki cukier,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo-waniliowy
Mąkę wymieszać z mlekiem, ciągle mieszając zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, wlewać gorące mleko z mąką, nie przerywając ubijania trzepaczką. Krem połączyć ze śmietanką, wystudzić. Podawać do deserów.