migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sos tatarski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię.

Sos tatarski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski

 

  • 10 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos tatarski
Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski.

Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki na minimum godzinkę aby smaki się przegryzły.
Sos tatarski
Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę.
Sos tatarski
Czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę.
Sos tatarski
Ogórki kiszone osączyc i takze pokroić w drobna kostkę.
Sos tatarski
Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.