Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki w sosie czekoladowo-śliwkowym
Pierś z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Ja gotowałam kaczkę metodą sous vide (64 st., 45 min., do każdej piersi dołożyłam troszkę masła), po czym podsmażyłam na patelni.
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, usuwsmy pestki, owoce kroimy drobno, podgrzewamy w rondelku, dodajemy chili i imbir, blendujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy z winem i ze śliwkami, chwilę podgrzewamy na parze.
Kaczkę podajemy z sosem i buraczkami.
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, usuwsmy pestki, owoce kroimy drobno, podgrzewamy w rondelku, dodajemy chili i imbir, blendujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy z winem i ze śliwkami, chwilę podgrzewamy na parze.
Kaczkę podajemy z sosem i buraczkami.