Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kaczki w sosie czekoladowo-śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka z jabłkami czy z pomarańczami to klasyk. A gdyby tak wykorzystać inne owoce? Np.śliwki, dodatkowo połączone z czekoladą?

Pierś z kaczki w sosie czekoladowo-śliwkowym

Składniki:

Pierś z kaczki w sosie czekoladowo-śliwkowym

 

  • 2 piersi z kaczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka masła
  • 0,5 kg śliwek
  • 70 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Łyżeczka chili w proszku
  • Łyżeczka imbiru
  • Buraczki

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w sosie czekoladowo-śliwkowym
Pierś z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Ja gotowałam kaczkę metodą sous vide (64 st., 45 min., do każdej piersi dołożyłam troszkę masła), po czym podsmażyłam na patelni.

Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, usuwsmy pestki, owoce kroimy drobno, podgrzewamy w rondelku, dodajemy chili i imbir, blendujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy z winem i ze śliwkami, chwilę podgrzewamy na parze.

Kaczkę podajemy z sosem i buraczkami.