BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sos pieczarkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polecam pyszny sosik pieczarkowy zabielany śmietaną. Sosik może być podany do ziemniaków, makaronu a także z klopsikami.

Sos  pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 500 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3 -4 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
  • 1/2 kubka kwaśnej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 -3 łyżki oliwy do smażenia,
  • 3/4 szklanki bulionu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do smaku,

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plastry, podsmażyć na patelni na gorącym oleju mieszając. 

Usmażone pieczarki przełożyć do rondelka, a na tym samym oleju podsmażyć obraną i pokrojoną cebule. 

Podsmażoną cebule przełożyć do pieczarek wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. 

Dodać do smaku sól, pieprz oraz 3.4 szklanki bulionu.

Pod koniec duszenia dodać posiekany drobno czosnek, odrobinę przyprawy uniwersalnej oraz posiekaną natkę pietruszki. 

Sos zagęścić rozmieszaną mąką z wodą, gotować jeszcze przez parę minut.

Sos zabielić kwaśną śmietaną. 

1/2 szklanki gorącego sosu zmieszać ze śmietaną w celu zahartowania, następnie połączyć mieszaninę z całym sosem.