Agnieszatan

Agnieszatan

Kucharz
[Przepisów: 6]

Klopsy z jelenia w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe i szybkie (około 30 - 40 minut) w przygotowaniu pulpety z mięsa z jelenia, z sosem pomidorowym.

Klopsy z jelenia w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsy z jelenia w sosie pomidorowym

 

  • 400g mięsa z jelenia
  • 2,5 szt. cebuli
  • 1 duży albo 2 małe ząbki czosnku
  • ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • olej (do smażenia)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, chili/cayenne
  • koncentrat pomidorowy
  • woda
  • pół kubeczka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Klopsy z jelenia w sosie pomidorowym
1. Zmielić mięso (jeśli nie mamy wcześniej zmielonego).

2. 2 cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, a następnie lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju.

3. Podsmażony czosnek i cebulę wrzucić do mięsa i wymieszać.

4. Wbić dwa jajka i dobrze rozprowadzić.

5. Dodać przyprawy: sól, pieprz i majeranek.

6. Dosypać trochę bułki tartej - tyle, aby uzyskać masę, z której damy radę ulepić klopsiki, ale nie za gęstą. Wymieszać wszystko dokładnie.

7. Uformować pulpety i smażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zbrązowienia.

8. Usmażone klopsy zdjąć z patelni, najlepiej odłożyć na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.

9. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, trochę wody (0,5-1szkl.), trochę cebuli pokrojonej w piórka, sól, pieprz czarny i chilli (lub pieprz cayenne). Trzymamy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

10. Studzimy sos i dodajemy pół kubeczka śmietany 18%, rozprowadzamy dokładnie, by nie powstały grudki i przegotowujemy.

11. Klopsy podajemy polane sosem. Jeśli chcemy je na później, możemy zanurzyć je w sosie i podgrzać w dogodnym momencie.