Sposób przygotowania:
Klopsy z jelenia w sosie pomidorowym
1. Zmielić mięso (jeśli nie mamy wcześniej zmielonego).
2. 2 cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, a następnie lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju.
3. Podsmażony czosnek i cebulę wrzucić do mięsa i wymieszać.
4. Wbić dwa jajka i dobrze rozprowadzić.
5. Dodać przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
6. Dosypać trochę bułki tartej - tyle, aby uzyskać masę, z której damy radę ulepić klopsiki, ale nie za gęstą. Wymieszać wszystko dokładnie.
7. Uformować pulpety i smażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zbrązowienia.
8. Usmażone klopsy zdjąć z patelni, najlepiej odłożyć na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.
9. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, trochę wody (0,5-1szkl.), trochę cebuli pokrojonej w piórka, sól, pieprz czarny i chilli (lub pieprz cayenne). Trzymamy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
10. Studzimy sos i dodajemy pół kubeczka śmietany 18%, rozprowadzamy dokładnie, by nie powstały grudki i przegotowujemy.
11. Klopsy podajemy polane sosem. Jeśli chcemy je na później, możemy zanurzyć je w sosie i podgrzać w dogodnym momencie.
2. 2 cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, a następnie lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju.
3. Podsmażony czosnek i cebulę wrzucić do mięsa i wymieszać.
4. Wbić dwa jajka i dobrze rozprowadzić.
5. Dodać przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
6. Dosypać trochę bułki tartej - tyle, aby uzyskać masę, z której damy radę ulepić klopsiki, ale nie za gęstą. Wymieszać wszystko dokładnie.
7. Uformować pulpety i smażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zbrązowienia.
8. Usmażone klopsy zdjąć z patelni, najlepiej odłożyć na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.
9. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, trochę wody (0,5-1szkl.), trochę cebuli pokrojonej w piórka, sól, pieprz czarny i chilli (lub pieprz cayenne). Trzymamy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
10. Studzimy sos i dodajemy pół kubeczka śmietany 18%, rozprowadzamy dokładnie, by nie powstały grudki i przegotowujemy.
11. Klopsy podajemy polane sosem. Jeśli chcemy je na później, możemy zanurzyć je w sosie i podgrzać w dogodnym momencie.