Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos z suszonych prawdziwków 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dobry do mięs i ziemniaków- polecam do obiadu

Sos z suszonych prawdziwków 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos z suszonych prawdziwków 2

 

  • 2 garstki suszonych prawdziwków
  • 1,5 cebuli
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • szklanka wody
  • 3-4 łyżki mąki
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych prawdziwków 2
Grzyby namaczamy w szklance zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy grzyby, które odciskamy z wody (nie wylewamy jej!) i siekamy. Po 2 minutkach dodajemy przyprawy i wlewamy pół szklanki wody. Mąkę rumienimy na suchej patelni, następnie do gorącej mąki wlewamy pozostałą wodę spod grzybów i energicznie mieszamy, dodajemy nieco wody z kranu, aby mąka nie była bardzo gęsta - przelewamy do grzybów z cebulą. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Sos z suszonych prawdziwków 2
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...,
Sos z suszonych prawdziwków 2
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy grzyby,
Sos z suszonych prawdziwków 2
Mąkę rumienimy na suchej patelni, robimyzasmażnke

Tagi:

przyprawy