Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Spaghetti bolognese z rukolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znane każdemu spaghetti w nieco innym wydaniu, wzbogacone rukolą, dzięki czemu zyskuje intensywniejszy, lekko orzechowy aromat.

Spaghetti bolognese z rukolą

Składniki:

Spaghetti bolognese z rukolą

 

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1 duża cebula
  • 0,8 l passaty pomidorowej
  • 200 g rukoli
  • po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ziół prowansalskich
  • starta mozzarella
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z rukolą
1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju na rumiano, dodać mięso oraz czosnek, paprykę słodką i pieprz, dokładnie wymieszać. Smażyć 7 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Wlać passatę i zagotować. Doprawić według uznania solą, pieprzem i odrobiną cukru, dusić 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Wrzucić rukolę, dokładnie wymieszać, dusić 5 minut.

3. Sosem polać ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Posypać startą mozzarellą i podawać, smacznego!