Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczony z cukiniąPrzygotowanie ryb
Pstrągi pozbawiamy wnętrzności i łusek. Ryby nacinamy, przyprawiamy w środku i na zewnątrz solą, pieprzem ziołowym, papryką mieloną. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie cukinii
Robimy marynatę z oliwy i oregano. Cukinię kroimy w plastry, każdy z nich solimy i moczymy w marynacie, a następnie smażymy chwilę na patelni (z dwóch stron).
Przygotowanie masła ziołowego
Masło ucieramy z solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, oregano, ziołami prowansalskimi.
ETAP 4:
Do środka pstrągów wkładamy masło ziołowe...
ETAP 5:
...następnie po porcji natki pietruszki...
ETAP 6:
...i po kilka plastrów cukinij
ETAP 7:
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Pstrągi owijamy szynką i przekładamy do naczynia.
ETAP 8:
Pstrągi obkładamy plastrami cukinii. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 225 st.C. Po 5 min. zmieniamy temperaturę na 200 st.C i pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.