Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Spaghetti z tuńczykiem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tuńczyka z puszki dodajemy przeważnie do salatek.......ja robie z niego wspaniały sos do spaghetti.

Spaghetti z tuńczykiem.

Składniki:

Spaghetti z tuńczykiem.

 

  • łyżka oleju z oliwek
  • łyżka pokrojonej drobno cebuli
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • 80 g tuńczyka z puszki (mała puszka)
  • sól, pieprz
  • drobno pokrojona, świeża pietruszka
  • 100 g spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti z tuńczykiem.
Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę. Dodać sos pomidorowy, posolic (niewiele bo tuńczyk jest już słony) Dusić na małym ogniu przez 10,15 minut. Dodać osączonego tuńczyka i uważnie zamieszać aby tuńczyk nie rozpadł sie na miazgę. Gotować przez chwilę. Dodać pieprzu. Zagotować wodę na makaron i ugotowac spaghetti (nie rozgotować). Połaczyć część sosu z ugotowanym makaronem, wyłożyć na tależ i polać resztą sosu z kawałkami tuńczyka. Posypać świeżą pietruszką.

Tagi:

sosy