Sposób przygotowania:
Suflet czekoladowy
Czekoladę należy połamać na kawałki i wsypać do miseczki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią i jeszcze gorącym mlekiem zalać czekoladę w miseczce. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.W rondelku należy roztopić masło, dodać przesianą przez sitko mąkę i ciągle mieszając, gotować 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać czekoladę roztopioną w mleku i mieszać aż masa się zagotuje. Wtedy zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.Oddzielić białka od żółtek. Z białek z dodatkiem cukru pudru ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kakao.Do ostudzonej masy w rondelku dodawać po jednym żółtku bardzo dokładnie mieszając. Na sam koniec masę ostrożnie połączyć z pianą z białek.Dwie ceramiczne, żaroodporne foremki posmarować masłem i posypać cukrem pudrem. Wypełnić masą do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut aż sufletwyrośnie.Wyjąć i jeszcze gorący posypać cukrem pudrem i od razu podawać.