Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Suflet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Suflet wcale nie jest taki trudny w wykoaniu, a jest tak niesmowicie pyszny, że warto się pomęczyć :)

Suflet czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

  • 30g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • Łyżka kakao
  • Czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • Łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
Czekoladę należy połamać na kawałki i wsypać do miseczki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią i jeszcze gorącym mlekiem zalać czekoladę w miseczce. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.W rondelku należy roztopić masło, dodać przesianą przez sitko mąkę i ciągle mieszając, gotować 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać czekoladę roztopioną w mleku i mieszać aż masa się zagotuje. Wtedy zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.Oddzielić białka od żółtek. Z białek z dodatkiem cukru pudru ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kakao.Do ostudzonej masy w rondelku dodawać po jednym żółtku bardzo dokładnie mieszając. Na sam koniec masę ostrożnie połączyć z pianą z białek.Dwie ceramiczne, żaroodporne foremki posmarować masłem i posypać cukrem pudrem. Wypełnić masą do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut aż sufletwyrośnie.Wyjąć i jeszcze gorący posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Suflet czekoladowy
Do masy dodajemy żółtka. Należy pamiętać, żeby jajka były w temperaturze pokojowej
Suflet czekoladowy
z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę i dodajemy kakao i mieszamy
Suflet czekoladowy
Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości, wcześniej smarując je masłem i wysypując cukrem pudrem
Suflet czekoladowy
Suflet pieczemy w nagrzanym piekarniku, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia