Sposób przygotowania:
Suflet kawowy z amaretto
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondelka wlewamy mleko, dorzucamy obie czekolady, połamane wcześniej na kawałki i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W drugim rondelku roztapiamy masło, dosypujemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy. Jak tylko składniki się połączą, dolewamy czekoladowe mleko mieszamy, dolewamy amaretto i dodajemy kawę i cały czas dokładnie mieszając gotujemy. Jak masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy jedno białko, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zaczynamy ubijać mikserem i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy sztywną pianę z białek- ubitą ze szczyptą soli. Mieszamy łyżką i przenosimy masę do kokilek wysmarowanych masłem i posypanych cukrem. Kokilki podczas pieczenia muszą być do połowy zanurzone w wodzie. Pieczemy przez 20 minut i podajemy ciepły deser posypany cukrem pudrem.
kołczu
domix
bajtek
Sarenka
Netka