Kurt Scheller

Kurt Scheller

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Suflet Kurta Schellera z Haribo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Suflet czekoladowy z piankami Haribo Flowers to propozycje maestro sztuki kulinarnej - Kurta Schellera.

Suflet Kurta Schellera z Haribo

Składniki:

Suflet Kurta Schellera z Haribo

 

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • pianki Haribo „Flowers”
  • 50 g czekolady.

Sposób przygotowania:

Suflet Kurta Schellera z Haribo

Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti - Haribo „Sour Snup”.