Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Suflet twarożkowy z przyprawami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Suflet twarożkowy z owocami i przyprawami jest tez dobry na zimno.

Suflet twarożkowy z przyprawami

Składniki:

Suflet twarożkowy z przyprawami

 

  • 4 porcje
  • 0,5 kg twarożku
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 2 jabłka
  • 2 garści śliwek
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamon, goździki, imbir)
  • 1 łyżka stołowa masła

 

Sposób przygotowania:

Suflet twarożkowy z przyprawami
Ubijamy białka na sztywną pianę, odsypujemy 2 łyżki cukru, a pozostałą część ucieramy z żółtkami na puszystą masę. Dodajemy twaroąek i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i pianę z białek, po czym masę twarożkową wlewamy do wysmarowanego masłem naczyniaogniotrwałego. Usuwając pestki z owoców, jabłka kroimy w plasterki, a śliwki na połówki, następnie przykrywamy nimi masę twarożkową. Zmielone przyprawy mieszamy z 2 łyżkami cukru i posypujemy owoce. Resztę masła kładziemy na wierzch i wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika.