goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Suflet waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja pierwsze propozycja sufletu. Świetny pomysł dla gości i nie tylko, na co dzień.

Suflet waniliowy

Składniki:

Suflet waniliowy

 

  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier puder 10 dag
  • mleko 1 szklanka
  • mąka 4 łyżki
  • masło 4 łyżki
  • jaja 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Suflet waniliowy
Do roztopionego masła dodajemy mąkę. Rozprowadzamy zimnym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy 1/4 szklankę cukru wanilinowego, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka, ucieramy masę. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem. Na koniec łączymy ją z masą. Powstałą masę przekładamy na naczynia żaroodpornego i wysmarowanego masłem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.