mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealna surówka, do mięs, czy ryb, bardziej pikantna w wyniku zastosowania gorczycy kozackiej (musztarda)

Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki

 

  • marchewka-1 kg
  • rzodkiewka-6 sztuk
  • jabłko-2 duże
  • śmietana 18%-1/2 sztuki -dużej
  • majonez-1 łyżka
  • gorczyca kozacka-2 łyżki, nawet 2,5
  • cukier-3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki
Marchewkę obieramy, płuczemy. Jabłka tylko myjemy. Używamy ich ze skórką, żeby więcej witamin było.Marchewkę, jabłka oraz opłukaną rzodkiewkę ścieramy na tarce jarzynowej na jej największych oczkach. Wszystko ze sobą łączymy wykładając do miski. Następnie dodajemy majonez, śmietanę , cukier. Dodajemy gorczycę kozacką (ja kupiłem od znajomego -jest bardzo, bardzo ostra). Wszystko ze sobą mieszamy, aby połączyło się. Najlepiej wcześniej przygotować sobie aby smaki się połączyły, chociaż bezpośrednio jedzona także jest bardzo smaczna.
Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki
marchewka, rzodkiewka i jabłko starte na tarce
Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki
dodawanie majonezu oraz śmietany do składników
Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki
dodanie cukru kryształu do pozostałych już składników
Surówka do obiadu z marchwi, jabłka, rzodkiewki
dodawanie gorczycy kozackiej do marchwi i wymieszanie