Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z czarnej rzodkwi i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do surówki z rzodkwi można dodać posiekany koperek.

Surówka z czarnej rzodkwi i jabłek

Składniki:

Surówka z czarnej rzodkwi i jabłek

 

  • 30-40 dag czarnej rzodkwi
  • 2 jabłka
  • 1 ogórek świeży
  • 1/3 szkl majonezu
  • 1/3 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z czarnej rzodkwi i jabłek
Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i wymieszać z odrobiną soli, pozostawić na kwadrans, następnie odcisnąć z powstałego płynu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Ogórek umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do salaterki wlać majonez wymieszany z jogurtem, przyprawić do smaku, dodać zieleninę, wymieszać. Podawać z mięsem i ziemniakami.