izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Surówka z kapusty białej na wodzie gazowanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszna surówka, idealnie nadaje się do różnego rodzaju mięs oraz ryb.

Surówka z kapusty białej na wodzie gazowanej

Składniki:

Surówka z kapusty białej na wodzie gazowanej

 

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 10 dag cukru
  • 200 ml oleju
  • 125 octu 10 %
  • 1 l wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej na wodzie gazowanej
Kapustę białą oczyść z wierzchnich części, zetrzyj na tarce do kapusty. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę lub cienkie paseczki. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę. Kapustę włóż do dużej miski, dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek. Dokładnie wymieszaj. Następnie wlej ocet i olej. Wsyp cukier oraz sól. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj. Na końcu wlej wodę gazowaną. Odstaw na noc do lodówki, aby wszystkie składniki się przegryzły. Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Tagi:

kapusta