Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Surówka z marchwi i kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i pełna witamin, a przede wszystkim szybka, surówka z kalarepy.

Surówka z marchwi i kalarepy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z marchwi i kalarepy

 

  • 1/2 dużej kalarepy (około 25-30 dag)
  • 1,5 niezbyt dużej marchewki
  • 4 cm białej części pora
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z marchwi i kalarepy
Warzywa dokładnie płuczemy. Marchew obieramy, jedną całą ścieramy na drobnych oczkach. Obraną kalarepkę ścieramy natomiast na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy drobno posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Surówkę przekładamy do miseczki. Posypujemy pokrojoną w półksiężyce białą częścią pora. Przybieramy serduszkami wyciętymi z pozostałej połówki marchwi.
Surówka z marchwi i kalarepy
Warzywa dokładnie płuczemy. Marchew obieramy, jedną całą ścieramy na drobnych oczkach. Obraną kalarepkę ścieramy natomiast na tarce o grubych oczkach.
Surówka z marchwi i kalarepy
Dodajemy śmietanę oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Surówka z marchwi i kalarepy
Wrzucamy drobno posiekany koperek, dokładnie mieszamy.