Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Surówka z papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wersja mojej surówki jest dość ostra, więc jeśli wolicie łagodniejszą wystarczy dodać mniej musztardy. Ja swoją podałam do placków ziemniaczanych.

Surówka z papryki

Składniki:

Surówka z papryki

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Surówka z papryki

Etap 1:

Surówka z papryki
Papryki i ogórki kiszone pokroić w słupki, cebulę w piórka.

Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne. Przekroić na cztery części i pokroić w drobne słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki również w słupki.

Etap 2:

Surówka z papryki
Z musztardy, soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos.

Do musztardy dodać olej, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Etap 3:

Surówka z papryki
Sos musztardowy dokładnie wymieszać z warzywami.

Sos musztardowy dodać do warzyw i wymieszać. Zieleninę, czyli natkę pietruszki oraz szczypior pokroić i posypać surówkę.

Tagi:

papryka