Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Surówka z pekińskiej, z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna z moich ulubionych surówek - smaczna, o wyraźnym smaku. Pasuje do wielu dań.

Surówka z pekińskiej, z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z pekińskiej, z majonezem

 

  • kapusta pekińska - średniej wielkości,
  • por - duży, twarda część,
  • jabłko - 2,
  • marchewka - 2,
  • vegeta - łyżeczka,
  • majonez - 4-5 łyżek,
  • cukier - do smaku,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • sok z cytryny - do smaku.

Sposób przygotowania:

Surówka z pekińskiej, z majonezem
Wszystkie warzywa oraz jabłka obrać i umyć. Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie pół-prążki. Kapustę drobno poszatkować. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Dodać majonez i przyprawy. Wymieszać. Przyprawić do smaku. Pozostawić na 10-20 minut aby smaki nieco się przegryzły.
Surówka z pekińskiej, z majonezem
Wszystkie warzywa oraz jabłka obrać i umyć. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne
Surówka z pekińskiej, z majonezem
Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie pół-prążki, jabłko i marchew zetrzeć
Surówka z pekińskiej, z majonezem
Kapustę drobno posiekać ręcznie lub przy pomocy robota
Surówka z pekińskiej, z majonezem
Dodać majonez, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku