iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Surówka z porów mieszana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Degustowna, smaczna surówka z porów polecam je w lecie

Surówka z porów mieszana

Składniki:

Surówka z porów mieszana

 

  • 1 kg porów z przyciętymi liśćmi
  • 30 dag jabłek kwaśnych
  • 20 dag majonezu
  • 5 g soli
  • 1 dag cukru

Sposób przygotowania:

Surówka z porów mieszana
Z porów odciąć zielone, sztywne liście. Białe części porów dokładnie umyć, przekroić wzdłuż, pokroić w słomkę, posolić. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroic w paseczki, posypać cukrem, wymieszać z porami. Jeżeli zamiast jabłek używamy ogórków kwaszonych należy je cienko obrać, przekroić wzdłuż, usunąc pestki, pokroić w cienkie półplasterki, odcisnąć z soku i wymieszać z porami.