Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z selera i kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka surówka to szybki dodatek do obiadu.

Surówka z selera i kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z selera i kapusty pekińskiej

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 jabłko
  • 1 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1/3 szkl majonezu
  • 1/3 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską drobno posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Seler korzeniowy obrać i tak jak jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę, dodać przyprawę curry, majonez, jogurt naturalny, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Surówka z selera i kapusty pekińskiej
Utarte jabłko i seler skropić sokiem z cytryny aby nie zciemniały.
Surówka z selera i kapusty pekińskiej
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i przyprawić do smaku.