OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Sałata hiszpańska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z serii... podpatrzone jak jedzą Hiszpanie :) Dodam, że prócz wymienionych składników, warto dodać jeszcze mozzarellę, ewentualnie fetę :) Idealna do grillowanych potraw jak i domowego obiadu:)

Sałata hiszpańska  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałata hiszpańska

 

  • ok. 700 g kapusty pekińskiej
  • 1 szt. ogórek zielony długi
  • 100 g oliwek
  • 2 pomidory
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • kilka łyżek kukurydzy
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sałata hiszpańska
Kapustę przekroić wzdłuż na pół i pokroić ją w paski. Ogórka pokroić w talarki, pomidora w plastry.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Na dużym talerzu rozsypać kapustę pekińską, posolić. Na to ułożyć plasterki ogórka, pomidora.

Ułożyć cebulę. Posypać kukurydzą i poukładać oliwki.

Wszystko skropić delikatnie oliwą i posolić do smaku.
Sałata Hiszpańska
kapustę pekińską kroimy w paski i rozsypujemy na talerzu
Sałata Hiszpańska
kolejno układamy warzywa, a na sam koniec skrapiamy oliwą