Surówka lub sałatka z kapusty pekińskiej to
jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi, kotletem z piersi kurczaka a nawet jako dodatek do pierogów. Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok, a ze względu na bardzo delikatny i neutralny smak, doskonale sprawdza się zarówno w połączeniach wytrawnych jak i na słodko.
Najpopularniejsze rodzaje surówki z pekinki to m.in. sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem, jogurtem, winegretem, sosem czosnkowym, kurczakiem oraz tuńczykiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją z brzoskwiniami, serami pleśniowymi oraz rodzynkami.
Kapustę pekińską do surówek
najlepiej bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilkanaście minut, do czasu, aż puści sok. Dzięki temu jej liście przyjemnie zmiękną.
Następnie należy odczekać chwilę i odlać nadmiar wody, dzięki temu gotowa sałatka nie podejdzie płynem i będzie smaczniejsza. Jeżeli natomiast ma być jędrna, chrupiąca i krucha,
należy pokroić ją w cienkie paski i wymieszać z resztą składników od razu.
Kapusta pekińska pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. Jest warzywem bardzo często wykorzystywanym w kuchni.
Sałatki z kapusty pekińskiej charakteryzują się delikatnym smakiem i świetnym wyglądem. Można podawać je jako samodzielne danie, ale także, jako dodatek do posiłków.
Składniki sałatki można wymieszać razem lub układać je warstwowo. Sałatka ułożona w taki sposób, będzie wyglądać oryginalnie.
Sałatka gyros,
sałatka z kapustą pekińską, serem feta i papryką czy
sałatka z pekińskiej w sosie czosnkowym- rodzajów jest wiele, każda warta przygotowania i skosztowania!