Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Surówka z selerów naciowych i nie tylko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezbyt pracochłonna a jednak smaczna surówka

Surówka z selerów naciowych i nie tylko

Składniki:

Surówka z selerów naciowych i nie tylko

 

 

  • selery naciowe 40 dag
  • jabłka 1 szt
  • ogórek kwaszony 1 szt
  • olej sałatkowy 4 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • szczypiorek
  • lub natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z selerów naciowych i nie tylko
Oczyszczone i umyte łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy je sokiem z cytryny.
Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do selera i jabłek.
Połączone składniki sałatki skrapiamy jeszcze raz sokiem, polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.