Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Surówka żydowska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiąca suróweczka pełna witamin, która idealnie pasuje do mięs czy ryb. Często podaję ją jako dodatek do obiadu.

Surówka żydowska

Składniki:

Surówka żydowska

 

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 12 cienkich plasterków ogórka zielonego (ze skórką)
  • biała część pora
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka żydowska
1. Kapustę poszatkować cienko. Dodać pokrojoną w słupki paprykę, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz ogórka zielonego.

2. Sok z cytryny, oliwę, ocet oraz sól i pieprz dokładnie wymieszać. Zalać warzywa i zmieszać. Podawać jako dodatek do drugiego dania.