lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Fasolowa na wędzonej pachwinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś tylko zupka fasolowa na wędzonej wkładce. Pyszna wyszła i gęsta mimo, że nie dawałam zasmażki. Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie.

Fasolowa na wędzonej pachwinie

Składniki:

Fasolowa na wędzonej pachwinie

Składniki :

  • 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • pietruszka korzeń 100 g
  • seler korzeń 100 g
  • pachwina wędzona 400 g ( pokrojona w kosteczkę)
  • ziele angielskie 3 szt
  • lisic laurowy 3 szt
  • sól, pieprz,
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasolowa na wędzonej pachwinie

Wykonanie :

Do garna wsypujemy umytą fasolkę i zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu fasolkę razem z wędzoną pachwiną pokrojona w kostkę, aż zmięknie- dopiero wtedy dodajemy warzywa i pokrojone ziemniaczki doprawiając solą i pieprzem.


Kiedy zupa będzie prawie gotowa dodajemy majeranek który najpierw rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilka gotujemy i mamy pyszną gęsta zupę.