Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

"Kopytka" z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny sposób na przemycenie kaszy gryczanej do diety osób, które za nią nie przepadają. Kluseczki są pyszne i delikatne.

"Kopytka" z kaszy gryczanej

Składniki:

"Kopytka" z kaszy gryczanej

 

Sposób przygotowania:

"Kopytka" z kaszy gryczanej

Przygotowanie masy

"Kopytka" z kaszy gryczanej
Gotowa masa na kopytka z kaszy gryczanej

1. Kaszę rozgotować, aby była bardzo miękka (gotować 15-20 min dłużej niż w przepisie na opakowaniu).

Odsączyć i wystudzić.

Ubić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz i zagniatamy gładkie ciasto.

Krojenie "kopytek"

"Kopytka" z kaszy gryczanej
Kopytka z kaszy gryczanej przed ugotowaniem

2. Z ciasta formować wałeczki (będzie się lekko lepiło do rąk, ale tak ma być) i wycinać jak kopytka.

Gotować we wrzątku przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.