Książka kucharska to autorski zbiór przepisów tematycznych, z oryginalnym tytułem i wstępem który trzeba samemu napisać. Książka kucharska powstaje z własnych przepisów użytkownika, które już istnieją na gotujmy.pl minimum 30 oraz z nowych co najmniej 10 nowych, stworzonych od czasu założenia książki. Wszystkie przepisy w książce kucharskiej muszą być opatrzone zdjęciem. Czas tworzenia książki kucharskiej to maksymalnie 2 miesiące.
Książki kucharskie to mają zawierać - przepisy starannie wybrane, nienaganne jakościowo. Przepis znaleziony w książce kucharskiej gotujmy powinien być dla użytkownika pełną rekomendacją jakości i dobrego smaku. Książki kucharskie ułatwią nam wszyskim poszukiwania wśród najlepszych zgromadzonych tu przepisów.
Obecnie zależy nam na książkach kucharskich np o śledziach, o karpiach, potrawach wigilijnych w waszych domach, ciastach Bożonarodzeniowych, sylwestrowych drinkach itp. Dobrym przykładem jest książka kucharska Buni: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka, ale tematyki wam nie ograniczamy.
Zapraszamy wszystkich chętnych do przysyłania swoich pomysłów na książkę kucharską. Można je przysyłać na adres gotujmy@next.pl, do Cherry lub do Tit. Te osoby poinstruują was co robić dalej.
Na podstawie opisu i przeglądu waszych dotychczasowych przepisów pomysły na książkę kucharską będą akceptowane.
Wybranej osobie z zaakceptowaną koncepcją tymczasowo przydzielimy dostęp do panelu admina, w którym będzie mogła samodzielnie stworzyć swoją książkę kucharską.
Po zakończeniu pracy nad książką kucharską - każdy autor otrzyma nagrodę książkową oraz automatycznie 40 dodatkowych wirtuali za stworzenie książki kucharskiej plus wszystkie przysługujące wam wirtuale za każdy nowy przepis. Szczegóły na stronie Gotujmy z nagrodami.
Zasady zakładania książki kucharskiej:
1. Książkę kucharską może stworzyć osoba, która ma na gotujmy rangę minimum Szefa Kuchni
2. Należy przysłać dobry, interesujący pomysł z ciekawym tytułem
oraz Opis zamierzenia (max pół strony) czyli autorski wstęp do Książki kucharskiej. W opisie można dodać kilka słów o autorze i jego pasjach kulinarnych. Można załączyć jpg lub npg ze zdjęciem ilustrującym książkę kucharską.
Po akceptacji przez redakcję i uzgodnieniu szczegółów wybrana osoba:
3. Dostaje uprawnienia admina
4. Dodaje minimum 30 swoich przepisów, w tym 10 nowych, stworzonych specjalnie na potrzeby książki kucharskiej.
5. Zgłasza zakończenie prac i otrzymuje nagrodę.
Nagrody:
Hanna Szymanderska "Polskie Tradycje Świąteczne" wydawnictwa Świat Książki z mnóstwem przepisów i anegdot, przysłów i wierszyków
Peter Pezelli "Dom w Italii" Wydawnictwa Literackiego - powieść pachnąca chrupiącym chlebem jedzonym pod słonecznym toskańskim niebem autora bestselleru Kuchnia Franceski
Peter Auer "Sosy aksamitne, pieniste, kremowe" wydawnictwa MAK
Hans Gerlach "Aromaty i Przyprawy" wydawnictwa MAK
pięknie ilustrowane albumy z mnóstwem praktycznych porad
Redakcji przysługuje prawo do redagowania tekstów, zmiany tytułu, lidu i zażądania od autora wprowadzenia poprawek do przepisu, usunięcia przepisu z książki kucharskiej lub usunięcia książki kucharskiej jeśli nie spełnia założeń lub przepisy w niej zawarte nie reprezentują wysokiej jakości. Jest możliwość wybrania nagrody książkowej. W przypadku wyczerpania jednego tytułu, użytkownikowi zostanie zaproponowany inny z podanej listy.
małatruskaweczka
Tit
Zależy kto. Jest panel admina, do którego częściowy dostęp mają informatyk-programista, redaktorzy, moderatorzy oraz użytkownicy, którzy dodają książki kucharskie.
Polpal
Tit
Tutaj są nasze książki kucharskie: https://gotujmy.pl/przepisy,ksiazki-kucharskie,i738/
Możesz do nich wejść okienka Na skróty: Książki kucharskie
gosia47-47