szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Syrop cytrynowo-imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powoli zbliża się sezon jesienno-zimowy, a z nim pierwsze infekcje i przeziębienia. Dla moich szkrabów przygotowuję syrop cytrynowo - imbirowy, który może nie uchroni ich całkowicie przed infekcjami, ale na pewno pozwoli by przeszły je łagodniej.

Syrop cytrynowo-imbirowy

Składniki:

Syrop cytrynowo-imbirowy

 

Sposób przygotowania:

Syrop cytrynowo-imbirowy
Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić w dość cienkie plastry. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce. Do wyparzonego i suchego słoika należy wlać dwie łyżki miodu, włożyć 3 plasterki cytryny ze skórką i posypać 1/2 łyżeczką startego imbiru. Wszystko należy zalać miodem.

Powtarzać czynności, aż do zapełnienia słoiczka.

Przygotowany syrop należy przechowywać w w lodówce. Łagodzi objawy przeziębienia i ból gardła.

Możemy stosować go po łyżeczce rano lub wieczorem jak syrop, albo też dodawać do ciepłej herbaty.