kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem.

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

Składniki:

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

 

Sposób przygotowania:

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką
Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorący wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut. Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego z wcześniejszego mojego przepisu.