kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Syrop wiśniowo-agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy tylko zaczyna się sezon wiśniowy przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych składach.

Syrop wiśniowo-agrestowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Syrop wiśniowo-agrestowy

 

  • (na 1,25l syropu)
  • 1kg agrestu
  • 600g wiśni
  • 500g cukru
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Syrop wiśniowo-agrestowy
Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut aż puszczą soki. Po tym czasie dolewamy szklankę wody i podgrzewamy owoce do zagotowania. Gotujemy kilka minut aż owoce będą miękkie i puszczą dużo soku. Gorący syrop przecedzamy i wlewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.
Syrop wiśniowo-agrestowy
Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy.
Syrop wiśniowo-agrestowy
Owoce umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut aż puszczą soki.

Tagi:

agrest owoce