Sposób przygotowania:
Syrop z mięty i pokrzywyprzygotowanie
Liście pokrzywy i mięty płuczemy kilkakrotnie. Pokrzywę mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy. Miętę pozostawiamy w całości, dodajemy cytrynę ( jeżeli używamy kwasek, to dodajemy dopiero następnego dnia)
Wszystko przekładamy do garnka, wlewamy litr wody i podgrzewamy na małym ogniu.
Nie zagotowujemy!
Odstawiamy na 24 godziny.
przygotowanie
Następnego dnia zagotowujemy 2l wody, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy pokrzywę i miętę- gotujemy 3 minuty, dodajemy kwasek ( jeżeli nie dodajemy cytryny) i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Odstawiamy jeszcze do naciągnięcia na 10 minut.
przygotowanie
Całość odcedzamy, najlepiej przez chustę serowarską, ale można użyć też płótna, lub gazy kilkukrotnie złożonej. Syrop przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut.
Syrop jest jeszcze ciepły, dlatego wkładamy do gorącej wody.
Można też słoiki przykryć kocem i zostawić tak do wystygnięcia, ale trzeba pamiętać o dokładnym ich umyciu i wyparzeniu. Według mnie pasteryzacja daje większe bezpieczeństwo przechowania, aczkolwiek tracimy nieco na wartości syropu