reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Syrop z mięty i pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie potrafię przejść obojętnie obok takiego dobra, tym bardziej że mam go za darmo i to w ekologicznej wersji.

Syrop z mięty i pokrzywy

Składniki:

Syrop z mięty i pokrzywy

 

  • 500 g liści pokrzywy
  • 100- 200 g liści mięty
  • 3 l filtrowanej wody
  • 1,5 kg cukru
  • 2-3 cytryny lub 15 g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Syrop z mięty i pokrzywy

przygotowanie

Syrop z mięty i pokrzywy
używamy samych liści pokrzywy i mięty, najlepiej świeżo zebranych

Liście pokrzywy i mięty płuczemy kilkakrotnie. Pokrzywę mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy. Miętę pozostawiamy w całości, dodajemy cytrynę ( jeżeli używamy kwasek, to dodajemy dopiero następnego dnia)

Wszystko przekładamy do garnka, wlewamy litr wody i podgrzewamy na małym ogniu.

Nie zagotowujemy!

Odstawiamy na 24 godziny.

przygotowanie

Syrop z mięty i pokrzywy
pokrzywa zciemnieje podczas gotowania, ale to normalny proces

Następnego dnia zagotowujemy 2l wody, rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy pokrzywę i miętę- gotujemy 3 minuty, dodajemy kwasek ( jeżeli nie dodajemy cytryny) i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Odstawiamy jeszcze do naciągnięcia na 10 minut.

przygotowanie

Syrop z mięty i pokrzywy
chusta serowarska jest najlepsza- nie przepuści nic coby nam przeszkadzało

Całość odcedzamy, najlepiej przez chustę serowarską, ale można użyć też płótna, lub gazy kilkukrotnie złożonej. Syrop przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut.

Syrop jest jeszcze ciepły, dlatego wkładamy do gorącej wody.

Można też słoiki przykryć kocem i zostawić tak do wystygnięcia, ale trzeba pamiętać o dokładnym ich umyciu i wyparzeniu. Według mnie pasteryzacja daje większe bezpieczeństwo przechowania, aczkolwiek tracimy nieco na wartości syropu