Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Syrop z liści mięty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sposób na wykorzystanie dużej ilości mięty. Jest smacznym dodatkiem do herbaty, napojów, a także drinków.

Syrop z liści mięty

Składniki:

Syrop z liści mięty

 

  • 2 garście liści mięty
  • cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Syrop z liści mięty

ETAP 1:

Syrop z liści mięty
Czyste liście mięty zalać zimną wodą.

Oczyszczoną miętę włożyć do garnka i zalać wodą. Tylko tak, aby woda przykryła liście mięty. Gotować 10 min.

ETAP 2:

Syrop z liści mięty
Do przefiltrowanego wywaru wsypać cukier.

Po wystudzeniu przecedzić przez gazę. Zmierzyć ile uzyskaliśmy płynu i tyle samo dodać cukru. Tzn 500 ml to 500 g cukru. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować 15 min. Nie dłużej, bo bardzo zgęstnieje. Gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Powinny się zamknąć.
Smacznego!